Han var en dyktig skuespiller, men etter min oppfatning en enda bedre entertainer, sier Toralv Maurstad.
Lars Andreas Larsson debuterte som filmskuespiller i 1957 og hadde sin teaterdebut på Folketeatret året etter.
Han ble født på Melbu i Hadsel kommune i Nordland 27. mars 1935. I noen år spilte han på Rogaland Teater i Stavanger før han i 1968 kom til Nationaltheatret hvor han siden var blant de bærende krefter.
Sønnen hans, forfatter Vetle Lid Larssen, delte meldingen om farens død på Twitter like etter klokken 10 onsdag formiddag:
«Lars Andreas Larssen (f.27.3.1935) sovnet idag morges rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie.»
«Lars Andreas Larssen (f.27.3.1935) sovnet idag morges rolig inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie.»
Sønnen Vetle Lid Larssen delte nyheten om farens dødsfall på Twitter i formiddag.
Lars Andreas Larssen er for det norske publikum kjent for en rekke roller opp gjennom årene på Nationaltheatret, på fjernsyn og i film. Han var også en aktiv og verbal samfunnsdebattant, særlig som forsvarer av det nordnorske.
Hans engasjement for fødestedet Melbu var sterkt, og på 1970-tallet markerte han seg politisk gjennom banebrytende politisk teater som Svartkatten og Pendlerne
Led av Alzheimer
I august 2007 gikk hans tidligere samboer, Monna Tandberg, ut med opplysningen om at Larssen lider av Alzheimer og at sykdommen hadde blitt merkbar allerede i 2003.
Da fikk Larssen så store problemer med å huske teksten til en forestilling han hadde spilt mange ganger før at han måtte kaste inn håndkleet, noe som etter hvert tvang ham til å gi opp scenelivet.
Tandberg gikk ut til mediene med dette fordi hun ønsket større åpenhet rundt sykdommen for å hjelpe de som er rammet og deres pårørende.
- Gledet mange med sitt talent
Skuespiller Toralv Maurstad, som i en periode var sjefen til Larssen på National, husker ham som en fargerik, levende mann som gledet mange med sitt talent.
- Det er alltid sørgelig når noen går bort, men han var dårlig den siste tiden, sier Maurstad.
- Vi hadde to forskjellige syn på hvordan et teater burde drives. Det var en periode det var stridigheter rundt hvem skulle ta over som sjef på Nationaltheatret , og vi sto på hver vår fløy, forteller Maurstad.
- Men vi arbeidet sammen og hadde det hyggelig. Han var en dyktig skuespiller, men etter min oppfatning en enda bedre entertainer. Han hadde evnen til å underholde og entertaine, og det må han ha likt veldig godt, fordi han var så god.
- Lars Andreas var et dypt engasjert menneske, han engasjerte seg med varme og intensitet. Han var et veldig raust menneske, sier skuespiller Lise Fjeldstad.
- Også var han veldig, veldig morsom, legger hun til.
- Jeg spilte mot ham i Kirkebærhagen i Fjernsynssteateret. Vi spilte søsken og det var ganske morsomt - jeg husker det som en hyggelig tid. Fjeldstad og Larssen spilte også sammen i serien Borgen skole.
Hun forteller at sykdommen gjorde ham dårlig, og at de ikke hadde kontakt den siste tiden.
- Et overskuddsmenneske
- Han var en festlig person, et overskuddsmenneske som hadde masse å by på, på scenen så vel som privat. Han laget, i tillegg til innsatsen på teaterscenen, en stor festival på Melbu hvor han er fra, sier teateranmelder i Aftenposten, Mona Levin.
Lars Andreas Larssen var drivkraft for etableringen og fremveksten av Nordland Akademi for kunst og vitenskap og arrangementet Sommer-Melbu, dit han flere år på rad trakk med seg sine kunstnervenner fra sør og nord til allmenn glede.
- Han skapte alltid masse liv rundt seg, han var et elskelig menneske. Så fikk han dessverre denne forferdelige sykdommen som bitvis ødelegger hjernen, sier hun, og legger til at Larssen har vært en kraft i norsk teaterliv.
»Vis, gammel mann i tårnet»
Han tolket mange filmroller opp gjennom årene – ifølge Wikipedia i hele 30 filmer fra 1957 til 1999. Den første var i «Ni Liv» – om Jan Baalsruds flukt i Troms fra tyske militære – mens den siste var i «Olsenbandens siste stikk.» For det meste var det biroller han tolket, men han hadde en mer sentral rolle i «Herren og hans tjenere» fra 1959 og i «Piratene» fra 1983.
Fra fjernsynet husker mange ham som «vis gammel mann i tårnet» i «Fangene på fortet», som gikk på TV3 midt på 1990-tallet, og som rektor i familieserien «Borgen skole», som gikk på NRK i perioden 1988-1991.
Selvironisk på Team Antonsen
Det vakte en viss oppsikt da Larssen gikk til verbalt angrep på deltakerne i underholdningsprogrammet «Team Antonsen» i 2004.
Årsaken var en del faste innslag i TV-programmet som omhandlet nordlendinger generelt, Joker Nord – en parodi på tippeprogrammene i NRK1, og på artisten Kari Bremnes. Larssen oppfattet innslagene som ren harselas.
Etter at debatten hadde bølget fram og tilbake i ulike medier, ba Larssen om unnskyldning for sitt utspill og deltok senere i et selvironisk gjesteinnslag i Team Antonsen.